Ejendomsskat og ejendomsværdiskat

Sådan beregner du ejerudgifterne på en bolig

Sådan beregner du ejerudgifterne på en bolig

Det kan være svært at overskue, hvad de præcise omkostninger er ved at eje et hus, sommerhus eller en lejlighed. Der er både måske et lån, der skal tages højde for, samtidig med at der er faste omkostninger og skat, som du skal betale til både Skattestyrelsen og den lokale kommune. I denne artikel forsøger vi, at give dig et nærmere indblik i de faste omkostninger der er forbundet med at eje en bolig. Du skal nemlig betale skat uanset, hvilken type bolig du ejer. Skatten er fast, og skal betale uanset om du har lån i boligen eller har betalt det ud. 

Disse omkostninger bliver også kaldt for ejerudgifter. Ejerudgifterne indeholder blandt andet ejendomsskat og ejendomsværdiskat. Hvad det præcis er, kommer vi ind nærmere ind på i artiklen her.

Hvad er ejendomsværdiskat?

En ejendomsværdiskat er en skat, som du skal betale til Skattestyrelsen hvert år. Den er baseret på den samlede værdi af grundarealet samt de bygninger der er placeret på grunden. Hvis du er nysgerrig på den offentlige ejendomsvurdering, er det naturligvis noget du finde online eller ved at kontakte den lokale ejendomsmægler. 

Her bliver du opkrævet 1 % af den samlede værdi. Hvis den samlede værdi overstiger 3.040.000 kroner, vil du i stedet blive opkrævet 3 %. Det er derfor væsentligt at tage med i sin vurdering, når du skal købe en ny bolig. 

Hvad er ejendomsskat og grundskyld?

Ejendomsskat er måske bedre kendt som grundskyld. Det er en skat du betaler direkte til din lokale kommune for at eje grundarealet. Det er derfor kun baseret på værdien af grunden uden bygninger på. Her er skatten forskellige fra kommune til kommune. I stedet for procenter bliver den beregnet ud fra den fastsat promille. Hvis du er nysgerrig på den præcise promille, kan du finde det på borger.dk eller ved at kontakte den lokale kommune.